Tuesday, March 18, 2014

~Sama ke PROTEIN ESP dengan protein lain di pasaran?

 Haaa..kali ni saya nak share perbezaan protein Shaklee dalam ESP yang membezakannya dengan protein lain di pasaran..hehe..dan macam mane pulak kita nak tau sesuatu protein tu adalah protein yang baik..??
Jangan ingat semua protein dipasaran adalah sama tau..:)
 
Penting ke PROTEIN kepada tubuh badan kita?
Dan macam manakah nak tahu sesuatu sumber protein tu berkualiti dan terbaik?
 
Hurm..
 
Tahukah anda, stuktur asas badan manusia adalah sel dan protein merupakan makanan sel.Jadi, jika sel mendapat protein berkualiti yang mencukupi, sel yang sihat semestinya akan mudah terbentuk untuk menggantikan sel-sel lama dan rosak... Dari sel ini akan membentuk tisu dan seterusnya akan membentuk organ. Dari organ pula akan membentuk sistem..Jika sel yang diperolehi tidak berkualiti dan lemah, ianya akan mengundang pelbagai jenis penyakit kepada tubuh badan manusia.

 Okla, jom baca kat bawah ni.. sama-sama tambah info k..:) 
*****************************************************************
 
PERBEZAAN ESP SHAKLEE
____________________
 
 Kacang soya yang tumbuh membesar secara organik
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Ini kerana kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian pula sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya
 

Kacang soya ESP merupakan soya NON GMO (tidak dihasilkan secara genetic)

Kenapa kacang soya mestilah non genetik engineered? Secara umumnya kacang soya yg dari jenis genetic ini adalah murah utk dihasilkan (lebih kurang seperti vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl as Brazilian government scientist menekankan yg berdasarkan kajian toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

Kacang soya yang mengandugi 9 asid amino

Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi dan enzyme. Jika salah satu asas asid amino hilang, immune sistem boleh depressed 30% dan banyak fungsi badan akan terhenti.
 
Kacang soya yang diproses semasa pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air, bukan dengan alcohol

Alcohol itu haram dalam Islam tapi jika dicuci menggunakan alcohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehinggan 88% sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang


 Kacang soya yang mengandungi bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance sedangkan jika kekurangan bahan2 ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature dan restless leg syndrome. Jadi haruslah mencari produk kacang soya yang menggunakan proses penghasilan kacang soya yang mengekalkan bahan2 ini untuk mengekalkan paras asid amino yang tertinggi dan isoflavones dimana sangat sensitif dengan haba/kepanasan
 
Kacang soya yang dibuat sebaiknya tanpa proses pemanasan

Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas dan dalam sesetengah kajian, protein yang dimasak membuktikan telah termusnahnya hampir 50% asid amino penting dalam protein. Jika seseorang itu masih lagi mengamalkan pengambilan protein yg kurang dengan asid amino mereka akan mengalami masalah berkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan bermasalah.

 Kacang soya yang ditambah dengan unsur kalsium semasa proses soy isolate. Kenapa?

Kajian melaporan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambah cukup kalsium ke dalam produk mereka.
 
 *********************************************************************
 Menarik bukan?
Kita sebagai pengguna seharusnya bijak membuat pilihan..bukan hanya dilihat dari segi harga sahaja tetapi juga dari segi kualiti dan kuantiti. Bijak membeli menang memakai..berbaloi-baloi..:)

SID: Eila (ID:918555)
SMS / WhatsApp / WeChat: 014-815 7713/ 011-2697 2217
Page: Stayhealthy
FB: Ila Zain
 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

 

No comments:

Post a Comment